Der er mange ting, man skal overveje, når man står overfor en renovering. Mange forbrugere vælger at udskifte deres vinduer eller at efterisolere deres bolig, fordi de ønsker at spare penge – det er først bagefter, de bliver klar over en stor positiv sideeffekt: De får et væsentligt bedre indeklima.

I nedenstående emnefelter linker vi til hjemmesider, hvor du kan finde information om energirenovering; reglerne og hvad man kan spare.

Gode råd

Beregn den forventede energibesparelse

Det kan være meget svært at beregne, hvad du kommer til at spare på din energiregning, når du energirenoverer. Det skyldes, at en stor del af dit energiforbrug er et resultat af din og din families adfærd samt og hvilken komfort I ønsker jer i jeres bolig.

Det er også derfor, at det tilskud, du kan få udbetalt ikke nødvendigvis afspejler det beløb, du evt. kommer til at spare på din energiregning, når du energirenoverer.

Energistyrelsen har dog i samarbejde med Videnscenter for energibesparelser i bygninger udarbejdet et værktøj, hvor du kan beregne din energibesparelse. Find værktøjet her.

Dine vaner har stor betydning for dit energiforbrug

Sluk radiatoren, når du lufter ud. Det råd har de fleste hørt før, men vidste du, at du kan skære ca. 5% af dit varmeforbrug for hver grad, du skruer ned for varmen?

Gode energivaner kan give dig en lavere varmeregning. Energistyrelsen har samlet en række gode råd om, hvordan du kan spare på din varmeregning. Find deres gode råd her.

Krav til energirenovering

Når man renoverer sin ejendom eller bygger nyt, skal man være opmærksom på kravene i det gældende bygningsreglement.

Videnscenter for energibesparelser i bygninger har lavet en god oversigt over BR18, som er det gældende bygningsreglement. Ved hjælp af oversigten får du fx hurtigt svar på, om kravene vedr. efterisolering skal opfyldes, hvis boligen skal renoveres. I nogle tilfælde skal der altid efterisoleres, mens det i andre tilfælde afhænger af, om efterisoleringen er rentabel. Det afhænger af, om renoveringen defineres som vedligehold og ombygning eller om der er tale om en udskiftning af hele bygningsdele. 

Er der tale om renovering af sommerhuse, gælder særlige energikrav, der ikke er helt så skrappe som for almindelige boliger.

Find videnscenterets oversigt her.

Hvis du i stedet ønsker at læse hele bygningsreglementet, kan du finde det her. I forhold til energirenovering er det primært bygningsreglementets kapitel 6, 7 og 8, der er relevant.